Ik denk dat ik iets voel, maar hoe benoem ik dat?

Herken jij dit? Je voelt je gespannen, maar vindt het lastig om contact te maken met de onderliggende gevoelens en emoties. Doordat je niet precies weet wat je voelt, lukt het vervolgens ook niet om je hierover uit te spreken. Je bent niet de enige. In dit blog geven we je een oefening mee, die je helpt een begin te maken.

Soms is er van alles vanbinnen, maar blijft het stil aan de buitenkant. Alsof er een mist hangt tussen wat je voelt en wat je kunt zeggen. Woorden ontbreken, of voelen net niet raak. En dus houd je het bij 'goed’, ‘niet zo goed’, ‘gaat wel' of 'druk'.

Dat is heel herkenbaar. Onze binnenwereld is complex en kent veel nuances aan emoties. Het herkennen en bespreken ervan, vraagt om aandacht en oefening. Bij De Coachkade maken we ruimte om die emoties te onderzoeken, voelen en bespreken.

Door ruimte te maken voor de grote variatie aan emoties die in jou leven, maak je contact met jouw binnenwereld, en worden signalen steeds duidelijker. Langzaam maar zeker lukt het steeds beter om puzzelstukjes te leggen, te zien waar emoties vandaan komen en hoe je ze een fijne plek geeft.

Er zijn manieren om voorzichtig te oefenen met het vinden van taal. Kleine, praktische stappen die helpen om meer grip te krijgen op wat je voelt. Eén van de stappen die je nu al kan zetten, is deze:

Merk per dag één moment op waarop je iets voelde

Aan het einde van je dag, wanneer het wat rustiger is, neem je twee minuten voor jezelf. Denk even terug aan de dag. Was er een moment waarop je iets voelde? Iets kleins is genoeg. Dat kan een frons zijn, toen iemand iets tegen je zei. Een glimlach op je gezicht bij een onverwacht bericht, of juist spanning in je schouders na een overleg.

Pak een notitieboekje of open een kladblok op je telefoon. Schrijf het moment kort op, in één of twee zinnen en geef dat gevoel een naam. Bijvoorbeeld: ‘Tijdens dat overleg voelde ik me gespannen.’ Of: ‘Toen ik thuiskwam en het stil was, voelde ik een soort leegte’.

Het gaat hierbij niet om een verklaring, maar om het opmerken. Door situaties te koppelen aan emoties, vergroot je je bewustzijn. In cognitieve gedragstherapie wordt dit ook wel 'situatie-emotie-koppeling' genoemd. Het helpt je om patronen te gaan herkennen in hoe je reageert, zonder oordeel.

Na een paar dagen merk je misschien al dat bepaalde gevoelens vaker terugkomen, of dat je in vergelijkbare situaties steeds anders reageert. Dat is waardevolle informatie waarmee je jezelf beter leert te begrijpen.

In coaching is dit vaak onze eerste stap naar helderheid. Vervolgens groeit de ruimte om patronen te ontdekken en ontrafelen. Voel je dat je hier verder in wilt oefenen? Je bent van harte welkom voor een kennismaking met één van onze coaches.

Volgende
Volgende

Emotionele zelfzorg, wat is dat eigenlijk?