Emotionele zelfzorg, wat is dat eigenlijk?
In coaching is een terugkerend hoofdthema: ‘Hoe zorg ik goed voor mezelf’? En dan bedoelen we niet alleen het tandenpoetsen, douchen en zorgen dat je goed eet. Goed voor jezelf zorgen betekent volgens ons veel meer dan dat, namelijk fysiek, mentaal én emotioneel jezelf voorzien in jouw behoeften.
Wat bedoelen we dan precies met mentaal en emotioneel goed voor jezelf zorgen?
Emotionele zelfzorg betekent dat je in staat bent je emoties te erkennen, aandacht te geven en beantwoorden met bewuste, adequate acties en keuzes. In veel gevallen gaan mensen aan hun emotionele behoeften voorbij. Denk maar aan het moment dat je eigenlijk moet huilen, maar dat niet doet, omdat je je schaamt voor anderen. Of die keer dat je boos was, maar je irritatie inslikte, omdat je vriendelijk over wilde komen. Door dat te doen, wordt de emotie genegeerd. Emotioneel goed voor jezelf zorgen, betekent het tegengestelde: je erkent dat de emotie naar boven komt en maakt daar bewust ruimte voor.
Betekent dat dat je zomaar alles laat gaan? Nou, volgens ons niet. In veel gevallen kan dat overigens wel: als jij de behoefte voelt om te huilen of je terug te trekken, dan moet dat kunnen. De grens ligt bij de mate waarin je anderen schade aandoet met jouw emoties. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je anderen schaadt met jouw gevoel. Bij boosheid is het dus niet de bedoeling dat je de energie fysiek richt op de ander, maar manieren zoekt om jouw eigen emoties te reguleren. Bij De Coachkade helpen we je die manieren te onderzoeken.
Verbinden met het gevoel
Het erkennen van de emotie is één, maar daarmee is de emotionele zelfzorg nog niet rond. Als de emotie eenmaal is gezakt, ontstaat er ruimte om naar de oorsprong van die emotie te kijken. Zeker als een emotie vaker terugkomt, een patroon, is het belangrijk om te zien wat dit patroon aanwakkert. Je hangt dan als het ware als een helikopter boven jezelf en onderzoekt wat er steeds gebeurt. Door dat samen met een ander te doen, zie je óók de dingen die je zelf minder goed kon zien - of onbewust liever niet wilde zien. Zo ontstaat er een zo compleet mogelijk beeld van jouw beleving, en met die informatie kan jij ontdekken waar het gevoel ten diepste écht over gaat. De deur naar écht voelen en de gevoelens een plek geven, opent dan.
Wandelend brein
Lees je dit en is jouw reactie: ‘maar ik heb geen idee wat ik allemaal voel’? Dan kan het zo zijn dat je vanuit je hoofd leeft. Vooral als je veel bezig bent met kennis, IQ en nadenken over dingen, kan een disbalans ontstaan tussen denken en voelen. Zeker als hier stress en veel haast bij komt kijken, is er minder ruimte om te voelen. Je lichaam staat dan als het ware op 50% bewustzijn - er gebeurt wel vanalles, maar je voelt het niet of pas als de emmer al overloopt. We noemen dat simpel gezegd een ‘wandelend brein’. Je brein domineert je doen en laten. En daar is opzich niets mis mee, maar zoals bij alle dingen, is balans toch het fijnst. Zowel je brein (gedachtes) als je lichaam hebben veel informatie in pacht, dus waarom zou je hen niet allebei respecteren en benutten?
Coaching helpt
Met coaching bij De Coachkade maken we ruimte om te voelen en die gevoelens bewust een plek te geven. Door te vertragen in plaats van versnellen, is er ruimte voor emoties om boven water te komen - en duidelijk te maken wat zij nodig hebben. Emotionele veiligheid, rust en ruimte staan bij ons voorop. We nemen alle tijd voor jouw verhaal. Ben je benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op via onze website, en we komen snel bij je terug.