Wat te doen als onzekerheid structureel onder je huid kruipt?
Tijdens een overleg vind je je stem niet goed klinken. Na een gesprek denk je na over iedere opmerking die je hebt geplaatst, en twijfel je of je niet iets anders had moeten zeggen, of een andere blik had moeten trekken. Je ving de blik van degene tegenover je en dacht een oordeel te zien. Je denkt er nog dagen over na, en bij een volgende situatie voel je meer spanning.
Herken je dit? Als opmerkingen of situaties blijven resoneren en opstapelen tot die sluimerende onzekerheid, raken ze meestal een gevoel dat al langer in je meebeweegt. Als je merkt dat je steeds meer gaat nadenken, dat je lijf gespannen aanvoelt, en dat je anders naar jezelf kijkt, is het goed om dit patroon op een verdiepende manier aandacht te geven. Leven met een constante onzekerheid is namelijk niet leuk en kan eenzaam zijn, omdat de interne twijfel soms onzichtbaar is voor anderen: het is namelijk heel goed mogelijk om met allerlei ‘maskers’ alsnog over te komen als iemand die alles op orde heeft en zich goed voelt.
In een wereld waarin het tempo hoog ligt, de verwachtingen groot zijn en vergelijken bijna vanzelf gaat, krijgt onzekerheid gemakkelijk de ruimte. Het fluistert gedachten toe die misschien niet kloppen, maar wel vertrouwd voelen. Gedachten als: ‘Je moet harder je best doen’ of ‘Anderen hebben het beter voor elkaar.’
Hoe harder je probeert om die onzekerheid te negeren of te verdringen, hoe steviger de hardheid en onzekerheid zich vastzetten. Daarmee wordt de last groter. Maar wat als het niet gaat om het ‘vechten tegen’? Volgens ons helpt het juist om van onzekerheid te leren, en er met nieuwsgierigheid en zachtheid naar te kijken. Door met nieuwsgierigheid te kijken, openen mentaal en emotioneel deuren naar de bronnen van de onzekerheid, en ontstaat de creativiteit om daar een weg in te vinden. Dat is met jezelf niet altijd makkelijk. Daarom is coaching effectief: door jezelf te horen praten en de objectieve blik van een betrouwbare buitenstander, leer je liefdevol naar jezelf te kijken. Ook als het er in je hoofd even niet zo liefdevol aan toe gaat!
Veel mensen stappen bij De Coachkade binnen met vragen die draaien om zelfvertrouwen, eigenwaarde of de behoefte om steviger te staan in werk of relaties. Onder stress, perfectionisme of twijfels schuilt regelmatig de vraag: ben ik wel goed genoeg? Juist dan is het waardevol om ruimte te maken voor wat er onder de oppervlakte speelt. Wat wil jouw onzekerheid je eigenlijk vertellen? Waar verlangt het naar? En wat zou je kunnen helpen om weer wat rust te vinden?
Je hoeft het niet alleen te doen, en bent van harte welkom voor een kennismaking.